Skip to content
maart 14, 2011 / EDW

de wetenschap achter je make-up: Dihydroxyaceton (DHA)

Dihydroxy-aceton is een additief dat voor kleur zorgt. Het product kent een heel populaire toepassing, het zit namelijk verwerkt in zelfbruiners. DHA wordt vaak uit plantaardige bronnen verkregen, zoals suikerriet en suikerbieten.De molecule heeft de volgende structuur:

File:Dihydroxyacetone.png

DHA zorgt voor een bruine verkleuring door te reageren met bepaalde aminozuren (= de bouwstenen van eiwitten) in het bovenste laagje van je huid. Het effect werd voor het eerst ontdekt in de jaren ’20 in Duitsland, maar ondertussen wordt het product wereldwijd gebruikt in zelfbruinende crèmes. Die zelfbruiners bevatten ongeveer 1% tot 15% DHA, afhankelijk van de toepassing (al dan niet professioneel) en het gewenste kleurresultaat. De kunstmatige kleur verschijnt na ongeveer 2 à 4 uur en verdonkert nog in de daaropvolgende 24u tot 72u, afhankelijk va de formule.

DHA wordt beschouwd als een veilig product, maar heeft wel een bijwerking. Na gebruik is je huid ongeveer 24u lang gevoeliger voor de schade die de zon kan toebrengen. Het is daarom zeer belangrijk om je extra in te smeren met zonnecrème als je een zelfbruiner hebt aangebracht. Daarnaast kan er soms wat uitslag optreden bij gebruik van DHA, maar dit is heel zeldzaam.

Een zelfbruiner vormt alleszins een veiliger alternatief voor dames (en heren) die graag een zomers tintje willen. Bovendien maakt het de huid soepeler en vermindert het de droogheid.

Gebruiken jullie een zelfbruiner nu de lente in aantocht is?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: