Skip to content
mei 17, 2010 / EDW

Beauty and the scientist: de veiligheid van cosmetica

De veiligheid van cosmetica is een onderwerp dat enerzijds heel wat controverse opwekt en anderzijds graag word dood gezwegen. Controverse is er door alarmerende berichten in de media (bijvoorbeeld: ‘deodorant veroorzaakt borstkanker’), maar aan de zijde van de producten blijft het vaak heel stil als het aankomt op het verstrekken van informatie over de veiligheid van hun producten.

Ik bespreek hier alvast de regels die Europa oplegt aan cosmeticaproducten. In volgende edities van deze rubriek ga ik specifiek in op de veiligheid van een aantal ingrediënten en producten. Zo komen zelfbruiners, parabenen en heel wat andere mythevormers aanbod. Maar suggesties of vragen zijn natuurlijk ook welkom!

In de Europese wetgeving die de veiligheid van cosmetica regelt, zijn er 4 principes die een belangrijke rol spelen:

1. de volledige verantwoordelijkheid  voor de veiligheid van de cosmetica ligt bij de fabrikant, de eerste importeerder in de EU of de marketeer.

2. De veiligheidsevaluatie van het afgewerkte product is gebaseerd op de veiligheid van de afzonderlijke ingrediënten, meer specifiek op hun structuur, toxicologisch profiel en hun blootstellingsniveau.

3. Een samenvattend dossier met de informatie over elk cosmetisch product moet beschikbaar zijn voor inspectie door de autoriteiten van de Lidstaat. Dit dossier bevat onder andere de veiligheidsbeoordeling van het product door een competente beoordelaar.

4. het vierde belangrijke principe is de promotie van het gebruik van alternatieve testmethoden naast het gebruik van proefdieren.

Hoewel al deze regels heel gewichtig lijken op papier, laten ze nog heel wat achterpoortjes toe voor producenten.  Maar ik wou toch even de theorie binnen Europa meegeven, alvorens we dieper ingaan om specifieke ingrediënten en producten.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: